Hírek


  Híreink forrása: Jómagam honlapja

  Pénztárgépbe kell ütni a készpénzes áfás számlát?

  Általános

  Áfás számla kiállításával párhuzamosan ne használja a pénztárgépet!

  Ha egy eladásról áfás számlát állít ki, akkor az adott tételeket párhuzamosan ne üsse be az online pénztárgépbe, tehát egy adott vásárlásnál vagy a nyugtaadási, vagy a számlaadási kötelezettségét teljesítse, együtt nem szabad.

  Amennyiben a nyugta kiadását követően mégis számla kiállításra van szükség, akkor a számla kiállításával együtt a már kibocsátott nyugtát az online pénztárgépen sztornírozni kell.
  Ha a pénztárgépe megfelelő szoftverrel rendelkezik ne használja a ?Pénztárgép napi bevételének módosító tételei? nyomtatványt, hanem a pénztárgép menüjéből elérhető sztornó lehetőséget használja.

  A problémát leginkább az jelenti immáron, hogy a NAV mind a pénztárgépben kibocsátott nyugta, mind az áfás számla áfa tartalmáról értesül, és annak együttes megfizetését kéri.

  Jota programot használó ügyfeleinknél van lehetőség díjmentesen (szoftver) átállni a VillámABC szoftverre, melynél a vásárlás rögzítésének végén eldönthető, hogy nyugtát küld a pénztárgépre, vagy ÁFÁ-s számlát nyomtat.
  (A lehetőségről érdeklődjön viszonteladónknál: Integ Rendszerház Kft. https://integ.hu)

  Hivatkozás:

  Az ÁFA törvény (2007. évi CXXVII. törvény 159. §, 165. § 1 / b) és 166. § együttesen) egy adott értékesítés kapcsán az adóalany vagy a számlaadási, vagy a nyugtaadási kötelezettségét teljesíti, együtt nem történhet a kettő.